Khairulrijal Sri Gading

Tagline : Malaysia Today / Malaysia Terkini / Utusan / Berita Hari Ini

TERKINI : Hanya 10 subjek SPM

Posted by Emg Trading & Services on 5 June, 2009

Berdasarkan fenomena terbaru jelas menunjukkan bahawa sistem pendidikan negara akan menghadapai perubahan gred. Selain melihat kepada perubahan kepada sisjil Pelajaran Malaysia (SPM), ia turut melibatkan sisjil-sijil lain seperti PMR dan UPSR.

“Persoalannya, masih belum ada jawapan pasti tentang PPSMI. Pada artikel yang lepas, (klik di sini) saya ada menyentuh tentang kedudukan matapelajaran Agama Islam dan Moral dalam senarai matapelajaran teras. Kita masih menunggu jawapannya..”

Sebagaimana yang dijelaskan oleh pengarah pendidikan, sisitem gred ini akan menyamai sistem penilaian yang digunakan untuk Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM). Moga-moga perubahan ini jelas banyak kebaikannya dan tiada pembaziarn. Janganlah hendaknyaberlaku lagi pembaziran wang dan perubahan buku teks semata-mata hendak mengubah nama dari Jabatan Pendidikan Malaysia kepada Jabatan Pelajaran Malaysia berulang-ulang kali setiap kali menterinya bertukar. Anda tetap popular walaupun tiada kata pengantar dalam muka hadapan buku teks sekolah! Elakkan pembaziran yang tidak sepatutnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: