Khairulrijal Sri Gading

Tagline : Malaysia Today / Malaysia Terkini / Utusan / Berita Hari Ini

China larang solat jumaat

Posted by Emg Trading & Services on 11 July, 2009

Contributed by ahmadhadeed

Pihak Kerajaan China telah mengharamkan Fard Sembahyang Jumaat di seluruh Urumqi dalam usaha untuk mengelakkan kebangkitan ummat Islam berpusatkan masjid. Di masjid Gyuan di Urumqi telah di letak label

Atas arahan pihak berkuasa, sembahyang ( jumaat ) akan di larang bermula hari ini’.

‘ Sesiapa yang ingin sembahyang( jumaat) …sila melaksanakannya di rumah’

Sinkiang atau Turkistan Timur telah dijajah oleh Cina semenjak 1949 apabila tentera socialist komunis Moa Tse Tung menyerang wilayah ummat Islam itu untuk melebarkan jajahan takluk parti komunis Cina. Turkistan Timur adalah 96 percen di diami ummat Islam namun apabila di jajah, penduduk Islam telah menjadi hanya 58 percent akibat penghijrahan penduduk cina dan perpindahan paksa umat islam ke tengah Cina.

Akibat diskriminasi yang melampau, Ummat Islam Turkistan Timur telah merusuh dan telah berlaku serang meyerang antara dua komuniti tersebut. Walau pun tentera Cina di gunakan tetapi jelas tentera Cina berpihak kepada kaum Hans yang merupakan kaum pendatang.

Larangan melaksanakan sembahyang jumaat yang merupakan fard bagi ummat Islam dijangka akan membangkitkan kemarahan ummat islam Turkistan Timur dan menjelaskan lagi dasar anti ummat islam republik Cina di Kurdistan Timur. Dr Mahathir pernah mengatakan Cina tidak mempunyai sejarah menjajah wilayah luar namun peristiwa di Turkistan Timur sekarang jelas menafikan mereka yang percaya propaganda murahan itu. Kuasa tentera yang kuat yang di miliki oleh Cina telah menyebabkan negara itu menjadi angkuh dan negara yang angkuh sudah tentu tidak akan menghormati hak asasi kaum lain yang berlainan dengan budaya mereka.

Kita berdoa agar Ummat Islam di Turkistan Timur diberi kekuatan oelh Allah untuk menghadapi ancaman terhadap nyawa dan tanah air mereka dan kita mengharapkan juga ummat Islam di seluruh dunia tidak terpengaruh dengan propaganda republik Cina yang cuba menipu dunia bahawa mereka adalah kerajaan yang perihatin terhadap penduduk minority.

Sources : tranungkite.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: