Khairulrijal Sri Gading

Tagline : Malaysia Today / Malaysia Terkini / Utusan / Berita Hari Ini

Kes MICHAEL CHIA : SPRM perlu ambil tindakan segera.

Posted by Emg Trading & Services on 15 July, 2009

Sumber Asal: www.sabahkini.net

Disalin dari : detikdaily.net

 

Saudara Pengarang,

Saya terpanggil untuk menulis surat kepada Sabahkini.net selepas membaca artikel bertajuk PERLETAKAN JAWATAN RODERICK ADA KAITAN DENGAN KES HONG KONG? yang disiarkan pada 6 Februari 2009, namun tugas untuk mengumpul bukti memerlu masa yang agak panjang untuk memberitahu rakyat Sabah siapakah sebenarnya Michael Chia Tien Foh, seorang lelaki istimewa yang digelar penduduk Sandakan sebagai ‘adik angkat’ Datuk Seri Panglima Musa Aman, Ketua Menteri Sabah.

Saya terpegun kerana Michael Chia begitu kebal dan seolah-olah berlaku ‘Total Media Black-Out’apabila tidak ada satu media cetak yang melaporkan kes beliau sekalipun Suruhanjaya Pencegah Rasuah Hong Kong (ICAC) menangkap beliau ketika cuba membawa keluar $16 juta dolar Singapura daripada Lapangan Terbang Hong Kong. Kekebalan Michael Chia begitu menyerlah apabila Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) belum mendakwa Michael Chia ke Mahkamah walaupun semua bukti kegiatan haramnya telah diperolehi.

Saya begitu kagum bagaimana dan di mana beliau memperolehi kekayaan untuk memiliki harta berikut;

Sebuah Lamborghini WQD 12

Sebuah Mercedes Benz S 350

Sebuah Mercedes SLK SAA 63 K

Dua buah Skyline Model terbaru (R35)

Sebuah Nissan 350 (FERLIDY)

Sebuah Hammer

Lima buah Skau (Tongkang).

Tidak cukup dengan kereta mewah yang diletakkan di sebuah garaj khas di Taman Tyng, Sandakan, Michael Chia turut mempunyai dua orang isteri yang mempunyai wang yang cukup banyak dalam akaun namun semuanya terlepas pandang oleh SPRM. Isteri Pertamanya, Yap Loo mien mempunyai USD100 juta di sebuah bak perdagangan di Hong Kong. Manakala isteri keduanya, Yap Siaw Lin pula mempunyai USD 30 juta di samping akaun mereka di UBS Hongkong sejumlah USD 100 juta lagi. Saya mengenal pasti syarikat mereka, Sabah Wangsa Sdn.Bhd yang digunakan untuk membeli secara tunai RM2 juta dan mendaftar lima buah Skau berkenaan di Sandakan.

Mungkin SPRM juga gagal mengesan Michael Chia turut mendapat Konsesi Pembalakan di Yayasan Sabah seluas 100,000 hektar dan tiga lot tanah mewah di Sutera Harbour, Kota Kinabalu. Lebih hebat daripada dijangkakan, Michael Chia turut melantik seorang peguam terkenal di Sabah yang mempunyai USD 500 juta di dalam akaun di Hong Kong Shang Hai Bank, Central Hong Kong sebagai pemegang amanahnya. Bilakah SPRM dan Jabatan Hasil mahu bangun daripada tidur lena ketika rakyat Sabah menderita dengan bebanan cukai dan kadar inflasi yang tinggi sehingga tidak lagi mampu untuk makan tiga kali sehari?

MOHD YATIM SUHAILI Lorong Indah 3, Taman Indah, Sandakan.

NOTA: PANDANGAN atau surat ini tidak semestinya pandangan Sabahkini.net atau pandangan blog ini. Ia yang menyiarkan surat ini setelah menyiasat bukti yang disertakan adalah sahih dan dapat dibuktikan secara munasabah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: