Khairulrijal Sri Gading

Tagline : Malaysia Today / Malaysia Terkini / Utusan / Berita Hari Ini

(Wajib baca) Isu kalimah Allah : Pengalaman seorang penghantar email semasa di Indonesia

Posted by Emg Trading & Services on 15 January, 2010

(Pengalaman seorang rakan email wajib untuk dibaca)

Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini..

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program.. Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. “Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah Maha Penyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati, Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung “Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!” aku langsung tergolek… astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..


Antara gereja yang terdapat di sana

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: “Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah” Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik “ash to ash, dust to dust, fade to black”… tergolek lagi aku.. wakakaka..

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku ‘bermusafir’ lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner “Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!” aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku.. lah.. gereja Kristian rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah ‘usha’ buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: “Memantapkan Iman Anda Kepada Allah” bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya..

Risau gak klu jadi camni kat M’sia.

Di tengah tengah bandar bandung juga terdapat sebuah geraja yg dinamakan “rumah allah”…mcm mcm lagi isu akan timbul lepas ni selagi malaysia mengamalkan demokrasi-sekular .. Lu Fikir lah Sendiri….

3 Responses to “(Wajib baca) Isu kalimah Allah : Pengalaman seorang penghantar email semasa di Indonesia”

  1. Kawan Seberang said

    Maaf, saudara. Kekeliruan semacam yang Anda alami itu wajar, apabila latar belakang budaya berbeda. Umat Kristian di Indonesia tidak mengucapkan lafal ‘Allah’ sebagaimana umat Islam melafalkan Allah mengikut bahasa Quran. Karena itu penting kiranya para orang tua ‘menjaga’ anak-anak mereka sejak kecil dgn mengajar mengaji Quran dan Solat lima waktu.
    Umat Islam di Indonesia, dalam terbitan dan cetakannya selalunya menulis ‘Allah SWT’ (subhanahu wa ta’ala), sedangkan umat Kristian dalam terbitan dan cetakan mereka selalunya menulis Tuhan Allah atau Allah Bapa di Surga (dan beberapa variasinya).

    Cara dakwah dalam TV, pendeta atau pastor kristian / katolik selalunya seperti seorang motivator. Ada juga acara motivasi dari seorang muslim tetapi menggunakan pendekatan yg lebih mirip acara motivasi yaitu: Golden Ways. Tp tidak ada seorang kristian berdakwah dgn fashion muslim.

    Dan tentu saja, sejarah pembentukan negara Malaysia dan Indonesia berbeda yg membawa kepada perbedaan kepahamaman dalam berbangsa dan bernegara juga beragama. Lima agama yg diakui di Indonesia adalah Islam, Kriten, Katolik, Buddha dan Hindu, serta aliran2 kepercayaan. Meskipun tidak mengklaim sbg negara Islam (yg karenanya banyak dituduh sbg negara sekuler baik dari dalam negeri maupun luar negeri), dasar negara RI ada lima (pancasila) dan yg pertama adalah Kepercayaan terhadap Tuhan Yang Maha Esa.
    berbeda sedikit dengan rukun negara Malaysia yg berbunyi: Kepercayaan kepada Tuhan.

    Dahulu di Indonesia, justru pernah ada segolongan umat kristiani yg ingin menuntut penghapusan kata ‘Allah’ dalam kitab suci mereka, karena risau terjadi orang kristian berpindah menjadi muslim.

    Sy pon dah dok kat M’sia lima tahun lebih, sy ader sedara mara kat sini, s’poer, brunei dan sabah gak. Sy boleh paham kerisauan isu kalimah Allah ni, tp sy takde hak untuk bagi aper2 komen. Kalu setakat nak buat ‘comparative study’ okey jer, tp kene ingat perbezaan socio-cultural Malaysia – Indonesia.
    Isu dalaman negeri sepatutnya disesuaikan ngan keadaan rakyat negeri itu sendiri. lain lubuk lain ikannya, lain padang lain ilalangnya.

    Piece

    • khairulrijal said

      Terima kasih saudara… Panadangan daripada saudara memeberi suatu perpektif baru kepada pembaca semua..

      Penjelasan yang menarik. Benar Malaysia mengamalkan “rukun kepercayaan kepada Tuhan” berbanding Indonesia (pancasila) pertama – “Kepercayaan terhadap Tuhan Yang Maha Esa”.

      Di situ sudah memberi mandat yang jelas bahawa Malaysia mengamalkan kebebasan beragama mengikut agama penganutnya. Dari suatu sudut Indonesia mempunyai rukun negara yang lebih baik berbanding Malaysia. Namun ada pro dan kontra nya.

      • Kawan Seberang said

        Sama-sama. Insya Allah semuanya baik-baik belaka. Di era global ini, segala hal boleh menjadi issue yang dapat memecah-belah umat manusia. Ideologi politik yang berazaskan agama pun boleh memecah umat beragama itu sendiri. Semoga ‘nawaitu’ yang benar membuahkan hasil yang juga baik adanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: