Khairulrijal Sri Gading

Tagline : Malaysia Today / Malaysia Terkini / Utusan / Berita Hari Ini

Amirulrasyid : Kisah sebenar tragedi selepas hari kejadian oleh YB Khalid Samad

Posted by Emg Trading & Services on 5 May, 2010

 Pada hari Isnin 26 April , jam 4 petang, saya telah menerima panggilan dari Ustadz Nasaruddin, Pemangku Ketua Pemuda PAS kawasan Shah Alam. Dia memberitahu saya bahawa seorang remaja yang berumur 15 tahun telah ditembak mati oleh Polis di Seksyen 11 Shah Alam awal pagi tadi. Penduduk sedang berkumpul di Surau Seksyen 11 untuk menunggu jenazahnya dan semua menyuarakan ketidak puasan hati atas tindakan Polis.

Remaja berkenaan anak salah seorang ahli Qariah yang dikenali. Mendengar berita tersebut saya pun telah bergegas ke Surau berkenaan dan mendapati sudah ramai berkumpul di situ. Saya melihat ramai di antara mereka terdiri daripada remaja belasan tahun.

Sebahagian dari mereka menunggu di luar kawasan Surau sambil sebahagian yang lain berada di dalam kawasan Surau tersebut. Setiba sahaja saya, qamat Salat Asar telahpun didengari dan Salat hendak dimulakan.

Saya mengambil wudu’ dan seterusnya menyertai jemaah. Setelah selesai salat, saya mendapatkan penjelasan dari Ustadz Nasaruddin mengenai apa yang telah berlaku. Beberapa orang turut mendengar dan memberi penjelasan termasuk seorang penduduk yang telah menyaksikan sendiri peristiwa berkenaan kerana kereta yang dipandu arwah terbabas di hadapan rumah beliau.

Mengikut keterangan mereka, pada jam lebih kurang 1.30 pagi, beberapa das tembakan telah kedengaran di jalan 11/2. Apabila disiasat, didapati sebuah kenderaan sedang dikejar kenderaan polis. Akhirnya kenderaan yang dikejar terbabas dan melanggar tembuk rumah dan pemandunya, Aminulrasyid Amzah, mati terkena tembakan di kepalanya. Seorang penumpang telah keluar dan berjaya melarikan diri.

Saya kemudiannya membuat panggilan telefon kepada Dato’ Khalid, Ketua Polis Negeri dan meminta penjelasan dari beliau. Dato’ Khalid menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan dan anggota polis yang terbabit telah dipindahkan ke kerja-kerja pejabat. Menurut beliau, siasatan dibuat oleh polis Negeri, bukan oleh polis Shah Alam, bagi menjamin ketelusan. Begitu juga tegas beliau, bahawa siasatan dibuat di bawah Kanun Keseksaan 302, iaitu tuduhan membunuh sebagai bukti seriusnya pihak polis ke atas kes ini.

Dalam keadaan asyik mendengar penjelasan tambahan dari mereka yang berada di Surau, tiba-tiba beberapa orang membawa seorang remaja ke hadapan saya sambil berkata kepada saya, “dia lah penumpang yang bersama arwah yang telah melepaskan diri” . Orang semakin ramai berkumpul dikeliling saya dan memandangkan keadaan semakin bercelaru, saya menasihati remaja tersebut untuk ke tempat lain dahulu dan ‘stay low profile’ .

Saya mengambil nombor telefon bimbitnya dan berjanji akan memanggilnya kemudian untuk bertemu dalam suasana dan keadaan yang lebih tenteram untuk mendapatkan penjelasan berhubung peristiwa berkenaan daripada beliau. Saya berpesan supaya dia berhati-hati supaya tidak ditahan polis kerana dikhuatiri penjelasan beliau akan dipengaruhi pihak polis untuk sealiran dengan kenyataan yang telah dikeluarkan mereka.

Kenyataan yang dikeluarkan polis melalui TV dan radio, saya diberitahu, berbunyi “seorang yang disyaki penyamun ditembak polis awal pagi di Seksyen 11 Shah Alam… sebilah parang dijumpai di dalam kereta disyaki digunakan sebagai senjata untuk menyamun… suspek kedua berjaya melepaskan diri…”

Selepas Maghrib saya berhubung dengan remaja berkenaan dan kami bertemu bersama beberapa orang sahabat sebagai saksi. Remaja tersebut memberitahu bagaimana arwah telah mengambil kereta kakaknya pada lewat malam sambil semua sedang tidur dan menjemput beliau . Mereka telah ke sebuah kedai di Seksyen 11 dan seterusnya ke Seksyen 7 setelah mendapat panggilan dari seorang rakan lain yang mengalami kerosakan motorsikal di situ.

Dalam perjalanan ke tempat kerosakan tersebut, berhampiran restoran Ali’s corner, mereka tergesel dengan sebuah kereta mewah yang sedang parkir di situ. Kemalangan ini menyebabkan arwah ketakutan dan beliau terus membawa kereta untuk melarikan diri. Pada masa yang sama mereka dapati ada motorsikal yang mengejar mereka. Apabila sampai di Seksyen 12, di jalan dari bulatan Istana Kayangan menuju SIRIM, motorsikal berkenaan terlanggar kereta yang dipandu arwah di bahagian belakang dan terus terbabas.

Arwah terus membawa keretanya dengan laju dan pada ketika itu mereka telah memintas sebuah kereta peronda polis. Kereta peronda tersebut terus membunyikan sirennya dan mengejar mereka , melalui SIRIM terus ke bulatan dan menuju ke Masjid Negeri, sampai ke Seksyen 9 dan kembali ke bulatan Istana Kayangan.

Dari bulatan Istana Kayangan mereka berpatah semula ke Seksyen 11 memasuki simpang berhampiran Caltex, Esso dan terus memasuki jalan 11/2. Tiba-tiba kedengaran tembakan beberapa das. Kereta terhoyang hayang disyaki tayar telah terkena tembakan. Arwah terus memandu dalam keadaan tayar ditembak sehingga tiba-tiba beliau rebah ke atas ribanya. Kereta terus menyimpang ke kiri dan terbatas melanggar tembok sebuah rumah.

Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya . Remaja ini terus keluar dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus melarikan diri.

Sambil mendengar penjelasan beliau, tiba-tiba abangnya muncul entah dari mana. Memarahi beliau kerana tidak pulang ke rumah. Apa dah jadi ini, kata abangnya, bagaimana adik saya digelar penjenayah. Kami menenangkan abangnya sambil memberitahu niat kami adalah untuk menolong adiknya. Dia terus meminta adiknya pulang ke rumah, ayah menunggu katanya. Kami ikut sekali. Setibanya di rumah mereka, ayah dan ibunya kebinggungan. Kami menenangkan mereka dan memberitahu mereka anak mereka bukan penyamun.

Seterusnya saya membawanya bersama abangnya untuk membuat laporan polis. Jam sudah hampir pukul 10 malam. Saya ingin menentukan bahawa laporannya sama seperti ceritanya kepada saya sebelum ini. Tiada paksaan untuk mengubah ceritanya. Selepas laporan disiapkan saya bersamanya dan abangnya bertemu pegawai yang bertugas.

Saya bertanya apakah SOP untuk pihak polis menggunakan senjata api menembak orang yang disyaki. Dia menjawab, hanya sekiranya nyawanya atau nyawa orang lain terancam.

Remaja saksi utama dibenarkan pulang ke rumah. Saya telah berhubung dengan YB Gobind Deo terlebih awal dan meminta dia mengambil kes ini. Dia berjanji akan berjumpa remaja berkenaan pada esok harinya, iaitu Selasa jam 10.30 pagi di mahkamah Shah Alam.

Selepas itu saya ke rumah arwah untuk bertemu keluarganya. Ibunya kesedihan. Abangnya kebinggungan. Bagaimana ini semua boleh berlaku. Mendengar percakapan ibunya berhubung arwah yang merupakan anak bongsunya, saya merasa sebak. Saya tak boleh bayangkan kesedihannya. Semakin ramai datang berkumpul. Saya berundur pada jam 12 tengah malam.

Esok pagi jam 9.30 pagi saya mengadakan sidang akhbar di pejabat saya. Dalam sidang akhbar tersebut saya menyatakan 3 perkara seperti berikut :

1. Arwah bukan penyamun dan penjenayah. Warga Seksyen 11 mengenali beliau dan tidak akan menerima alasan sedemikian rupa dari mana pihak sekalipun.

2. Arwah tidak cuba melanggar anggota polis seperti yang didakwa. Arwah telah ditembak semasa memandu melarikan diri dan bukan semasa mengundur kereta untuk melanggar anggota polis. Itu satu pembohongan sepertimana juga kisah kononnya ada sebilah parang di dalam kereta.

3. Saksi yang merupakan rakan sepanjang peristiwa malang tersebut perlu diberi perlindungan dan tidak ada usaha dilakukan supaya ceritanya diubah untuk bersesuaian dengan kisah yang dilaporkan pihak polis. Saya meminta Polis bertindak secara profesional dalam kes ini dan jangan berusaha untuk melindungi anggotanya.

Wallahu ‘Alam
KHALID SAMAD

Advertisements

3 Responses to “Amirulrasyid : Kisah sebenar tragedi selepas hari kejadian oleh YB Khalid Samad”

 1. zam said

  Polis Malaysia memang cmni.. ank buah sya polis gak.. tembak org sekarng duk ofc jer

 2. syed zaly said

  Assalamaualikum..
  Alfatihih dan takziah kepada keluarga Allahyarham adik amirul……….
  Telah jelas dan nyata kecuaian Polis.Tiada sebab tembakan perlu dilepaskan.Adakah kes samun berlaku dikawasan tersebut pada hari itu dimana mana sekitar Shah Alam?Berdasarkan rekod lapuran jenayah,dalam tempoh 6 bulan,adakan kes samun yang modesoperandinya penjenayah meniki kereta jenis yang sama dengan ketera yang dinaiki oleh aruah?
  Seperkara lagi Polis harus jujur dan jangan memberi keterangan dan kenyataan palsu sehingga mengelirukan rakyat.inilah akibat ketidak telusan serta kurang pengetahuan dalam undang-undang.Peguam negara nampaknya begitu serius dalam kes ini.Tapi itu hanyalah gimik…tidak dalam perbicaraan..
  Dalam satu satu kes yang melibatkan Polis atau pun dalam kes kes tangkapan(kes menarik) yang dilakukan oleh Polis,semua pegawai dan anggota Polis yang terlibat akan diberi taklimat serta perancangan dalam memberi keterangan dalam perbicaraan sebelum tarikh perbicaraan.Ini jelas membuktikan keterangan yang diberikan oleh saksi dalam satu satu perbicaraan diMahkamah adalah bukan keterangan mengenai kejadian sebenar.DPP bertindak selaku ‘pengarah,produser dan penerbit yang menentukan skrip’ supaya lakunan nampak real.Perkara ini bukan saya saja reka reka.Memang ada bukti.
  Saya menyatakan ini supaya keluarga aruah adik Amirul tidak bergantung harap kepada Mahkamah yang belum tentu menegakan keadilan.Sebagai contoh ada beberapa kes diMahkamah Tinggi Civil kes saman terhadap Pegawai Polis dan Kerajaan Malaysia,Pendakwaraya akan mencari helah supaya kes ditangguhkan dari semasa ke semasa hingga bertahun tahun dan akhirnya Hakim menolak kes itu.
  Agar peguam keluarga aruah adik Airul mencari juga alternatif lain,mohon ditubuhkan tribunal atau sebagainya demi membela nasib malang yang terpaksa dilalui.
  Begitu juga dengan Kerajaan,sekiranya kontrak pucuk pimpinan PDRM sudah tamat,tak perlu disambung semula.Lain padang,lain belalang.Mungkin bakal pengganti pucuk pimpinan PDRM lebih baik dari yang ada sekarang.Seharusnya kerajaan tidak membuat keputusan peribadi,kerana mereka dipilih oleh rakyat melalui proses pilihan raya.Segala apa yang tersiar dalam media massa,itulah sebenarnya rintihan rakyat.Semoga slogan 1 Malaysia ‘rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan’ tidak sekadar selingan antara rancangan siaranan tv.

 3. wahayu wahab said

  salam.

  Meskipun ianya telah berlaku hampir 3 bulan yang lalu, namun begitu, masa bukanlah faktor lapuk terhadap iktibar yang kita perolehi. Waimah polis, tentera, penjawat awam mahupun ahli politik, suatu yang perlu dan menjadi tiang diri adalah rasa tanggungjawab. Jika semua ummah menyedari akan tanggungjawabnya pada ALLAH, serta faham akan konsep di dalam bidang tugas yang dipikul serta bertanggungjawab terhadap agama, bangsa dan negara, Insya Allah ini semua tidak akan terjadi. Maaf, jika statement saya ini kasar (maaf cakaplah ya)- waimah polis atau apa sahaja, siapakah jua yang benar benar bertugas dengan ikhlas selain daripada mengejar pangkat dan harta tanpa mengira halal dan haram, dosa dan pahala? Mungkin tidak semua TETAPI kebanyakannya, itulah TREND yang semakin menular umpama BARAH. Justeru itu, peringkat tertinggi negara, harus melihat perkara ini dengan seriusnya bukan dengan sewenang-wenangnya. Jika sekadar bagaikan melepaskan batuk di tangga, berapa bayak darah dan hati yang luhur dan tidak berdoasa akan tertumpah? FIKIRKAN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: